17 oktober: Opstand: De Geschiedenis van Jan van Brederode; een lezing door Frits van Oostrom

Op woensdag 17 oktober organiseert de Historische Vereniging een lezing met historicus Frits van Oostrom over het leven van Jan van Brederode en zijn rol in de opstand bij de slag van Azincourt.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt.?Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde? En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men over hem college gaf, en tot aan de Engelse koning Henry v. In?Nobel streven?is de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, gereconstrueerd en vervat in ??n verhaal.

Frits (F.P.) van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs.

MvdG2018

Deze lezing is georganiseerd in het kader van de landelijke campagne ?Maand van de geschiedenis?. Partner bij deze activiteit is de Bibliotheek Utrecht.

Locatie van deze lezing is de Bibliotheek Vleuterweide, Burchtpoort 16 te Vleuten. Aanvang: 20:00 uur. Zaal open: 19:30 uur. Kosten ?7,50 per persoon. Leden HV en Bibliotheek ?4,00

Graag vooraf opgeven activiteiten@histvervdmh.nl