22 november: ‘Woeste wijven en wijze wieven’; Utrechtse vrouwen, een geschiedenis.

Op donderdag 22 november organiseert de Historische Vereniging een lezing door Wendy de Keyzer over de rol van vrouwen in de verschillende opstanden.

Wendy de Keyzer
Wendy de Keyzer

Geschiedenis vertelt vaak het verhaal van grote mannen, koningen en krijgers. Toch is ongeveer de helft van de bevolking vrouw, welk stempel hebben vrouwen op de geschiedenis in Utrecht gedrukt? Met name vanaf de jaren zestig kwam er meer aandacht voor gender- en vrouwengeschiedenis. Deze lezing werpt op humoristische wijze licht op het leven van Utrechtse vrouwen, vanaf de Middeleeuwen tot nu, die soms dwars tegen de conventies in vorm gaven aan de maatschappij waarin zij leefden. Daar was soms veel moed voor nodig. Het waren doorgaans dan ook bijzonder ?woeste wijven of wijze wieven?.

Trijn van Leemput nam als eerste de pikhouweel ter hand om de beruchte dwangburcht Vredenburg te slopen. Belle van Zuylen vroeg op een bal een heer ten dans en liet zich ontvallen dat zij geen talent had voor ondergeschiktheid. In ?Kindjeshaven? werd het leven van meer dan honderd joodse kinderen gered van het nazi-geweld dankzij Trui van lier en Jet Berdenis van Berlekom. Deze en nog meer Utrechtse vrouwen passeren de revue.

Wendy de Keyzer is historica en werkt al meer dan tien jaar als stadgids in Utrecht. Daarnaast verzorgd zij geregeld lezingen voor diverse organisaties, instellingen en particulieren. Ze is verder eigenaar van ?Wendy?s Wandelingen?.  Haar passie ligt in het tot leven brengen van persoonlijke verhalen die verborgen liggen achter gevels, hofjes en fa?ades.

De lezing zal plaats vinden in De Schalm : Oranjelaan 10 in De Meern.

Aanvang: 20:00 uur. Zaal open: 19:00 uur. Kosten ?5,- p.p. Leden HV ? 2,50- korting.

Graag vooraf opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl

Informatie: Wim de Vrankrijker.