25 mei: Excursie Brittenburg aan de Limes

Op zaterdag 25 mei 2019 organiseert de Historische Vereniging een excursie naar het Katwijksmuseum. Daar is momenteel een tijdelijke expositie over de verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk: Brittenburg

De mysterieuze Brittenburg – de eeuwen geleden bij Katwijk in zee verdwenen ruïne – was een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef. De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was zover bekend de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal. Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee. Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn komende maanden te zien in vier zalen van het Katwijks Museum. De tentoonstelling biedt een geheel nieuw beeld van de Brittenburg als Lugdunum, de plaats die in een Romeins reisboek het ‘hoofd van de Germaniën’ wordt genoemd.

Als Historische Vereniging zullen we onder begeleiding van een gids deze unieke expositie bekijken. Voor deelname dient u zich in te schrijven. De entree kosten bedragen: €7,50. Toegang is gratis met een museumjaarkaart gratis. Kinderen t/m 12 jaar: € 2,50.

Afhankelijk van de deelname zullen we het vervoer organiseren. Geef daarvoor aan of u eventueel wilt rijden en hoeveel personen u mee kunt / wilt nemen. (vervoerskosten delen). We vertrekken op zaterdag 25 mei om 09.30 vanaf de parkeerplaats bij Castellum Hoge Woerd. We zijn ca 16:00 weer terug. N.b. deelname en vervoer is op eigen verantwoording.

Graag opgeven voor maandag 6 mei via activiteiten@histvervdmh.nl. Dit i.v.m. het organiseren van vervoer en het aanvragen van de gids in het museum.

Informatie voor deze activiteit via Wim de Vrankrijker:  06-54242160

Hieronder een leuke reportage van Omroep West over Brittenburg.

Klik om cookies te accepteren deze inhoud te activeren

Geef een reactie