5 november: “Code Donker Rood…. Het klimaat in vroegere tijden”, een lezing door Gerard van der Schier en René de Kam (webinar)

Op donderdag 5 november 2020 organiseert de Historische Vereniging een lezing door René de Kam en Gerard van der Schrier.

Vanwege de Covid richtlijnen kan de geplande lezing van Gerard van der Schier en Rene de Kam niet live in een locatie plaats vinden. We zullen de presentatie aan gaan bieden als webinar.
Via ons YouTube kanaal kunt u dan thuis de presentatie volgen. Ook kunt u weer via de chat functie vragen indienen.
Indien u de uitzending wilt volgen kunt u zich hiervoor opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl  Na uw opgave ontvangt u dan een link en een betaalverzoek
Pieterskerk
Pieterskerk

“Code Donker Rood…. Het klimaat in vroegere tijden”

Dat het schip van de Utrechtse Dom slecht en snel was gebouwd en daardoor vrij gemakkelijk instortte tijdens de storm van 1 augustus 1674 is een verhaal dat al decennialang de ronde doet. Maar het blijkt niet te kloppen. Het lag niet aan het schip, maar aan het uitzonderlijk zware buienfront waardoor die avond een groot deel van Utrecht in een puinhoop veranderde. En niet alleen dat: van Noord Frankrijk tot aan Texel was de schade enorm.

Deze lezing is een meer uitgebreide versie van de korte presentatie die Gerard van der Schier al heeft gegeven tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van jan 2020. Behalve meer inzicht over klimaat in de historie zal René de Kam ook ingaan op de historie van de Dom en Utrecht. Tijdens deze lezing zullen zij aan de hand van de laatste onderzoeksgegevens laten zien wat er daadwerkelijk gebeurde op de meest beruchte avond uit de Utrechtse geschiedenis.

Gerard van der Schier is klimatoloog bij het KNMI en heeft zich ook toegelegd op onderzoek naar klimaat in het verleden. René de Kam is conservator bij het Centraal museum te Utrecht .

Datum: donderdag 5 november 2020. Aanvang: 20.00 uur.

De kosten voor dit webinar voor niet-leden bedragen €2,50 die u via het betaalverzoek kunt voldoen. Leden van de vereniging kunnen kosteloos kijken.

Verplicht vooraf opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl

 

Geef een reactie