30 oktober: ‘De geschiedenis van Bier’, een lezing over de geschiedenis van Bier i.s.m. Brouwerij Maximus

In oktober zal de Historische Vereniging i.s.m. Brouwerij Maximus een lezing verzorgen over de geschiedenis van het bier.

Vandaag de dag drinken ongeveer een miljard mensen jaarlijks 133 miljard liter bier, maar bier bestaat al heel lang. Het behoort zelfs tot de oudste bewerkte voedingsmiddelen. Historici en archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat er al in het neolithicum bier gebrouwen en gedronken werd. Vroegere culturen gaven blijk van hun liefde voor bier, en ongeveer 5000 jaar geleden verheerlijkten de Egyptenaren hun brouwsels in hun hi?rogliefen; ze noemde het ?Plezierbrenger en ?Hemels?.

Maar hoe zijn de eerste bieren nou eigenlijk ontstaan? Waarschijnlijk zijn de eerste bieren ontstaan doordat er per ongeluk een stukje brood in een vat wekend graan viel, waarna gist in de buitenlucht alcohol begon te produceren. Dit bier van vroeger is niet te vergelijken met het kristalheldere bier van tegenwoordig, het was meer een soort alcoholische soep en bevatte meestal meer dan 10% alcohol.

Door de eeuwen heen is bier vaak beschouwd als veiliger dan water, dit omdat het tijdens het brouwproces gekookt wordt. Zelfs kinderen kregen regelmatig zwak alcoholische ?klein bier?. Ook de monniken waren en zijn nog steeds erg belangrijk voor de bierproductie, vroeger brouwden de monniken veel voor eigen gemeenschap en verkochten het tevens ook aan de plaatselijke bevolking. Omdat er in de kloosters grootschalig werd gebrouwen, ontwikkelden monniken nauwgezette en geavanceerde brouwmethodes waardoor de kwaliteit steeds hoger werd.

Tot op de dag van vandaag wordt er natuurlijk nog steeds gewerkt aan een beter kwaliteit en kwantiteit.Brouwerij Maximus

De Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn verzorgt in samenwerking met Brouwerij Maximus 2 leuke en lekkere avonden.

Niels Mulder van de plaatselijke brouwerij zal een informatieve lezing verzorgen over de lange historie van bier. Aansluitend zal er een proeverij aangeboden worden met diverse biersoorten van Maximus en een aantal bijpassende lekkere hapjes.

De lezing zal op 2 data gegeven worden: maandag 16 en maandag 30 oktober 2017. Aanvang 20:00 uur. Per avond kunnen we maximaal 25 personen een plek aanbieden.

Voor deelname kunt u inschrijven via activiteiten@histvervdmh.nl . Geef hierbij op welke data u beschikbaar bent. Zo snel mogelijk laten wij de indeling aan u weten. De kosten voor deelname bedragen ?16,50 per persoon.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van bier op de website van de stichting erfgoed Nederlandse biercultuur of op de website van brouwerij Maximus.