Dinsdag 12 september: ‘In de Winkel van Sinkel’ een lezing door Jan Bark (SHHV)

Deze lezing wordt georganiseerd door onze zustervereniging, de SHHV, en vindt plaats in Woerden.

Wie van nostalgie houdt moet deze lezing zeker niet missen! Hoe deed je boodschappen in lang vervlogen tijden? Jan Bark vertelt van marskramers die wisten wanneer mensen stamppot aten, en waar ze dus gratis konden mee-eten, en waar hooibergen waren waarin ze konden slapen. Of neem de ontwikkeling van de hondenkar (tot 1963 nog toegestaan) tot aan de SRV wagens, die op hun beurt ook nagenoeg verleden tijd zijn. De bakker en de
groenteboer kwamen vroeger nog aan de deur, evenals de kolenboer, de vodde(n)boer, de peterolieboer, de schillenboer en de scharensliep. En dan was er natuurlijk nog de markthandel. De eerste winkels ontstonden strategisch op kruispunten van wegen. En klanten konden daar hun aankopen ?laten opschrijven?. Op de pof kopen was heel gewoon want vroeger kreeg men een weekloon en op zaterdag werden dan alle uitstaande rekeningen betaald. Maar, eh ? welke producten kochten we toen eigenlijk?
Drogisterijen waren overigens de eerste winkels die producten inpakten in papier om daarmee reclame te maken. Voor die tijd had je bruine papieren zakken zonder reclame. En dan ? winkelwagentjes. Toen die werden ge?ntroduceerd zorgden ze in de eerste weken voor omzetstijgingen van soms meer dan 100 %. Of neem de opkomst (en ondergang) van warenhuizen zoals de Bijenkorf, V&D en Blokker. En dan kregen we vanaf circa 1960 ook
nog te maken met automaten (sigaretten, kroketten, snoep en nog veel meer) zodat we na sluitingstijd ook nog iets konden (ver)kopen.

Jan Bark
Jan Bark

Jan Bark is sinds vijftien jaar de trotse eigenaar van museumindezevendehemel.nl in Apeldoorn, een museum over Nederlandse feesten en tradities. Het museum toont vooral oude curiosa rondom oude Hollandse feesten zoals het Sinterklaasfeest, het Kerstfeest, de PalmPaas en het Paasfeest, het Oranje Feest, en verder veel speelgoed. Door de verschillende tentoonstellingen zijn ook zijn lezingen ontstaan, zoals ?In de Winkel van Sinkel?. Voor velen is deze lezing een waar feest van herkenning, voor anderen een uniek kijkje in de wereld waarin de (groot)ouders ooit opgroeiden.

De lezing vangt aan om 20:00 uur en vindt plaats in De Dam op de Wilhelminaweg 79 te Woerden.