Educatie

Educatieaanbod

Sinds vele jaren staat de kennismaking van onze jeugd met ons erfgoed in onze vereniging centraal. Wij wonen hier in een boeiend gebied waar bewoningssporen uit een periode van 3000 jaar zijn gevonden. Elke vierkante meter heeft hier wel geschiedenis. Om de kennismaking met ons erfgoed handen en voeten te geven is er ook alweer vele jaren een samenwerking met de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht.

In het volgende overzicht leest u wat er allemaal al zo ontwikkeld en gerealiseerd is, hoe u in contact kan komen met onze medewerkers en hoe u zich kunt inschrijven voor groepsbezoek, jeugdclubs en losse activiteiten. Om het overzicht toch overzichtelijk te houden is gekozen voor een indeling in doelgroepen. Te weten: onderwijs, clubs en losse activiteiten voor de jeugd.

Leerkrachten

Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen geheel gratis gebruik maken van een schat aan informatie en lessen, met bijbehorende verwerkingsopdrachten, over ons gebied op de website Echtgebeurd.nl. De lessen en opdrachten omvatten 3000 jaar geschiedenis van Leidsche Rijn. Een paar tijdvakken die behandeld worden, zijn bijvoorbeeld: de steentijd/de ijzertijd waarvan op verschillende plekken in ons gebied bewijzen/voorwerpen zijn gevonden, maar natuurlijk ook de Romeinse tijd. Na de Romeinen kwam er een periode van rust in ons gebied dat definitief zou veranderen nadat de bisschop van Utrecht besloten had om ons moerasachtige gebied te laten ontginnen. Er volgde een tijd met middeleeuwse spanningen, waarvan de vele kastelen en kasteeltjes in ons gebied getuigen, gevolgd door het afvletten van onze gronden ten behoeve van de baksteenindustrie. Op zijn beurt weer gevolgd door 100 jaar tuinbouw/glastuinbouw in ons gebied dat op zijn beurt weer plaats moest maken voor onze huidige gebiedsindeling met veel nieuwe woonwijken. Verder komen aan bod: de waterhuishouding in ons gebied, de betekenis van de Oude- of Leidsche Rijn etc.

Uit alle tijdvakken zijn lessen/verhalen/opdrachten beschreven aan de hand van echte voorbeelden uit ons gebied.

Groepsbezoek aan het museum Hoge Woerd

Bij museum Hoge Woerd kunt u een klassen- of groepsbezoek reserveren. Het aanbod is groot en voor elk wat wils. Alle activiteiten zijn gegroepeerd aan de aan de hand van de volgende 4 categorieën:

WETEN |  MAKEN |  SPELEN | ONDERZOEKEN

De activiteiten onder de categorie WETEN, geven op speelse wijze informatie over een bepaald onderwerp. De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en komen zo meer te weten komen.
De activiteiten onder de categorie MAKEN zijn erop gericht om zelf iets te maken. Datgene wat de leerlingen gemaakt hebben, mag mee naar huis genomen worden.
Bij SPELEN spelen de leerlingen een spel dat past bij de diverse thema”s uit de categorie WETEN.
En bij ONDERZOEKEN krijgen de leerlingen een opdracht en gaan voorwerpen of fragmenten daarvan onderzoeken. Aan de hand van onderzoeksvragen voeren ze op verschillende manieren een eigen onderzoek uit.

Schematisch ziet het aanbod er als volgt uit.

WETEN

Groep 1-2 Groep 3-4 Groep 5-6 Groep 7-8
Romeins schip Romeins schip Romeins schip Romeins schip
Badhuis Wachttoren Limes
Archeologie Wachttoren
Archeologie

MAKEN

Groep 1-2 Groep 3-4 Groep 5-6 Groep 7-8
Bulla Kruidenbuideltje Molaspel in buidel Romeinse munt

SPELEN

Groep 1-2 Groep 3-4 Groep 5-6 Groep 7-8
Romeinse spelletjes Notenspelletjes Romeinse wellness Vlaggenseinspel
Notenspelletjes Romeinse wellness Vlaggenseinspel Badhuisquiz
Badhuisquiz Molaspel

ONDERZOEKEN

Groep 1-2 Groep 3-4 Groep 5-6 Groep 7-8
Vondstenonderzoek Vondstenonderzoek
Aardewerk sorteren

De groepen worden in het museum begeleid door steeds twee ervaren museumdocenten. Elke groep wordt na de introductie bij binnenkomst opgedeeld in twee kleinere groepen die na een half uur wisselen van activiteit.

Museumkisten voor op school

Om het onderwijs op school nog aantrekkelijker te maken heeft de vereniging in samenwerking met Erfgoed de afgelopen jaren diverse leskoffers ontwikkeld. In de koffers bevinden zich echte voorwerpen of replica?s uit onze eigen voorwerpencollectie.

De leskoffers zijn ook te bestellen/ reserveren via www.museumhogewoerd.nl Kijk hiervoor ?op de website om te zien hoe aantrekkelijk deze geprijsd zijn. De uitleentermijn is steeds voor een maand. U dient er wel rekening mee te houden dat als u er zeker van wilt zijn dat u in een bepaalde periode kunt beschikken over een museumkoffer u dit ruim op tijd moet reserveren, want er is erg veel vraag naar de koffers.

Archeologie: groep 3-4 | groep 5-6 | groep 7-8

Wat doet een archeoloog zoal? Lessen en ?echte? materialen waarmee de leerlingen kunnen ontdekken en onderzoeken wat het werk van een archeoloog inhoudt.

De Romeinen: groep 3-4 | groep 5-6 | groep 7-8

Rare jongens die Romeinen, maar ze hebben wel heel veel teweeg gebracht! Lessen en opdrachten om de spannende tijd van de Romeinen te beleven.

Grootmoeders tijd: groep 4-5-6

Hoe was het dagelijks leven in de jaren ?30 van de vorige eeuw? Het huishouden, schooltijd, vrije tijd, maar ook beroepen van toen, worden toegelicht aan de hand van opdrachten. In de museumkist zit een DVD met verhalen en gebeurtenissen, vertelt door ouderen die toen kind waren.

De Tweede Wereldoorlog: groep 6-7-8

Niet de leukste tijd uit de geschiedenis, maar wel een tijd om niet zomaar te vergeten! Vele verhalen, gebeurtenissen en voorwerpen geven een kijkje in deze periode van de geschiedenis. Kinderen interviewden kinderen van toen over de Tweede Wereldoorlog. De film zit in de kist.

Aelius en het tijdportaal: groep 5-6

Aelius en het tijdportaal is een interactieve geschiedenis belevingsles, waarbij leerlingen via een ?tijdportaal? in contact komen met de Romeinse slaaf Aelius. Voor deze activiteit is een smartboard nodig!

Tuinbouw: groep 5-6 | groep 7-8

Het gebied rondom Vleuten was lange tijd een glazen stad, vol met kassen van tuinders. In de kist bevinden zich lessen en materialen over de tuinbouw. De ?Oude Tuinders van Vleuten? zijn ge?nterviewd door kinderen en vastgelegd op film.

Spreekbeurt op school

Ook voor spreekbeurten is het mogelijk een koffer te lenen. Dit is voor individuele kinderen geheel gratis. In de koffers bevinden zich echte voorwerpen of replica?s uit onze voorwerpencollectie en voorbeeld lessen en onderwerpen waarover de spreekbeurt zou kunnen gaan.

De spreekbeurtkoffers zijn ook weer te bestellen via www.museumhogewoerd.nl

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je informatie wilt hebben over een ander onderwerp. Neem dan contact op met onze medewerker voor educatiezaken. Die kan je helpen aan informatie en foto?s voor je werkstuk of spreekbeurt.

  • Koffer 1 De Tweede Wereldoorlog
  • Koffer 2 De Romeinen
  • Koffer 3 Archeologie

 

Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen met dhr. Jan Bosman via erfgoed@histvervdmh.nl