Maandag 5 februari: ‘Het hoe en waarom van De Utrechtse Parentelen’,een lezing door Denis Verhoef (SHHV)

Maandag 5 februari wordt bij de SHHV in Woerden een lezing georganiseerd over de Utrechtse Parentelen.

De Utrechtse Parentelen vormen een bijzondere verzameling in genealogisch Nederland. De delen bevatten gegevens over ruim 4.000 gezinnen met sterk uiteenlopende posities in de maatschappij waarin zij ooit leefden. Er zijn verbanden beschreven langs adellijke lijn, maar ook komen bestuurders, ambachtslieden, vrije boeren, geestelijken, kunstenaars en criminelen aan bod.
Overigens is een parenteel een in generaties gerangschikte opgave van afstammelingen van een ouderpaar, zowel langs de mannelijke als vrouwelijke lijn. Het is daarmee de meeste uitgebreide vorm van familieonderzoek. Meestal maken genealogen een zogeheten kwartierstaat die vaak eindigt in het midden van de zeventiende eeuw. In de Utrechtse Parentelen beginnen de onderzoekers meestal in de vijftiende eeuw of zestiende eeuw, en werken die uit tot het midden van de zeventiende eeuw. Dat kan door het zeer rijke bronmateriaal dat in Het Utrechtse Archief ter beschikking staat van de onderzoekers. Genealogen kunnen vaak zelf een aansluiting maken op de kwartierstaten waar ze mee bezig zijn. En zo een stuk ?verder? komen. Tijdens de lezing geeft Denis Verhoef uitleg over het hoe en waarom van deze parentelen, en krijgt u een mooi inkijkje in het prachtige vak van de genealogie!
Denis Verhoef is voorzitter van de werkgroep ?Utrechtse Parentelen v??r 1650, uitgegeven door de Hollandse Vereniging voor Genealogie ?Ons Voorgeslacht?. Zie ook www.onsvoorgeslacht.nl . De reeks bestaat uit zeven delen, waarvan deel vier tot en met zeven gelden als Liber Amicorum Nico Plomp, ter ere van zijn grote verdiensten als genealoog. In het kader van het 60-jarig jubileum heeft de SHHV bijgedragen aan de totstandkoming van het laatste deel.

Locatie: Het Kasteel in Woerden. Aanvangstijd: 20:30 uur. Toegang is gratis.