Maandag 9 oktober: “Utrechtse Meesters en de Caravaggisten” ? een lezing door drs. Ina Bertsch (SHHV)

Onze zustervereniging, de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV) uit Woerden, organiseert op maandag 9 oktober een lezing genaamd “Utrechtse Meesters en de Caravaggisten”, gegeven door mevrouw Ina Bertsch.

Utrecht is sedert de late Middeleeuwen een belangrijk centrum voor kunstschilders geweest, maar aan het eind van de 16e eeuw ontwikkelde
de Utrechtse schilders-traditie een zo eigen karakter dat door kunsthistorici thans wordt gesproken over de Utrechtse school. In deze lezing van de SHHV (en later een excursie) maken we kennis met het reilen en zeilen van de schilders in de stad Utrecht tijdens de 16e en 17e eeuw. Hoe waren ze georganiseerd? Wat was hun positie in de stad? Hoe werden ze opgeleid en had de woelige historische periode invloed op hun werk? Waar woonden ze en waarom juist daar?
Het caravaggisme is een stroming in de 17deeeuwse schilderkunst die zich liet inspireren door de revolutionaire stijl van de Italiaanse meester
Caravaggio. Die zet zich af tegen de classicistische retoriek van de academies en omarmt de illusionistische geestdrift van de barok. Een aparte groep in Utrecht zijn de Utrechtse caravaggisten. De voornaamste onder hen zijn Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

Ina Bertsch
Ina Bertsch

Natuurlijk komen de bekende kunstenaars aan bod zoals Jan van Scorel, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst en Roelandt Savery, maar ook de misschien wat minder bekende, zoals bijvoorbeeld Jan van Bijlert, Cornelis van Poelenburgh en Joost Cornelis Droogsloot. Het spreekt vanzelf dat hierbij veel van de meestal prachtige werken worden getoond en toegelicht.

Ina Bertsch is al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven. Ze deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen met haar cursisten. Ze geeft cursussen bij kunsthistorische instituten (zoals Helikon en Kunsthistorische Leergangen Utrecht) en volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis.

De lezing begint om 20:00 uur en vindt plaats in Het Kasteel te Woerden.