Maart-nummer van “Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering?

Deze week is het maart-nummer van ons tijdschrift, “Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering? verschenen.

Maart-nummer 2017
Maart-nummer 2017

Dit nummer bevat weer tal van interessante artikelen waaronder:

  • ?Belangrijk advies voor vrouwen en meisjes? door Cees van der Wens;
  • ?Ondergronds verleden? van Mark van den Beuken over een Utrechtse duit uit 1754.

Verder veel kleine artikelen, columns en een uitgebreid artikel over alles rond 4 en 5 mei in ons gebied.

?Belangrijk advies voor vrouwen en meisjes? door Cees van der Wens

Op 28 juni 1961 haalde mijn moeder bij het gemeentehuis van Harmelen aan de Dorpsstraat haar allereerste paspoort op. Het boekje koste haar een rijksdaalder (omgerekend iets meer dan een euro) en het was vijf jaar geldig voor alle landen van Europa. Het paspoort (?model 1950?) bevatte niet alleen haar personalia en de gebruikelijke stempels en gegevens, maar achterin zat ook een opmerkelijk inlegvel met een belangrijk advies voor vrouwen en meisjes. Misschien heeft mijn moeder er destijds geen aandacht aan besteed, maar toen ik de tekst onlangs las, werd ik nieuwsgierig naar de achtergrond.

Het inlegvel achterin het paspoort uit 1961 begint met: ?Belangrijk advies voor vrouwen en meisjes?. De tekst eronder luidt: Uw aanvrage om een pas bewijst dat U ?t plan heeft een tijd naar het buitenland te gaan. Misschien is het Uw bedoeling daar werkzaam te zijn of te logeren. Om in Uw verwachting niet te worden teleurgesteld, raden wij U in Uw eigen belang aan, tijdig inlichtingen in te winnen omtrent de aard van het milieu waarin U wordt opgenomen. Het is van groot nut en voorkomt teleurstelling, v??r Uw vertrek op de hoogte te zijn van buitenlandse wettelijke en algemeen geldende arbeidsvoorwaarden, sociale voorzieningen enz. Lees het volledige artikel “Belangrijk advies voor vrouwen en meisjes” in het maart-nummer van ons tijdschrift.

?Ondergronds verleden? door Mark van den Beuken

Met een metaaldetector met de juiste locatie en heel veel geduld kun je best leuke oude muntjes vinden. De mooiste exemplaren moet je in het water zien te vinden. Maar soms als de bodem goed is, een combinatie van zand en klei (geen bemeste akker) kunnen zelfs koperen duitjes wonderbaarlijk als vrijwel nieuw na al die jaren het daglicht weer zien. Deze mooie Utrechtse duit van 1754 is daar een voorbeeld van.

Utrechtse Duit
Utrechtse Duit

Hieronder enige uitleg over deze vroegere duit. Overigens, mijn Utrechtse duit van 1754 heb ik met de metaaldetector gevonden op de Alendorperweg. Ik denk dat ik er wel vijftig of meer heb gevonden. Helaas waren de meeste van slechte kwaliteit. Maar deze niet, hij lag in een zandlaag, dicht tegen een woning aan, vandaar de prachtige kwaliteit!

Een?duit?was een Nederlandse koperen munt van geringe waarde die vooral gebruikt werd in de zeventiende en achttiende eeuw. De duit is afgeschaft met de?decimalisatie1 van het Nederlandse geldsysteem in 1816. Lees het volledige artikel “Ondergronds verleden” in het maart-nummer van ons tijdschrift.

U kunt het tijdschrift via deze link bestellen of op maandag- of dinsdagmiddag kopen in ons documentatiecentrum.