Verslag ‘Van Vinex tot Vicus’ in Terwijde 10 juni j.l.

Was jouw buurman een ridder, was de hoofdvraag tijdens de zomerse Vinex tot Vicus dag op de Waterwinmarkt in Terwijde. De hele dag door waren er korte presentaties en video?s over de eeuwen oude geschiedenis van Terwijde. Ook al hebben er ten tijde van de Romeinen niet veel mensen in dit moerassige gebied gelopen, eeuwen later werd er wel een Boerderij Hof ter Weyde gebouwd op de resten van het vroegere

Bezoekers Van Vinex tot Vicus in Terwijde
Bezoekers tijdens de petje op, petje af quiz

kasteeltje alhier, wat in bronnen al in de 14e eeuw genoemd wordt. Pas in de 16e eeuw komt het echt in een acte voor en zou het o.a. een jachtslot van de bisschoppen van Utrecht zijn geweest. Nu nog houdt de latere boerderij fier stand midden in het moderne winkelcentrum Terwijde.? Ook werd natuurlijk ingegaan op de geschiedenis van wat nu restaurant Dengh is en al in 1536 als ridderhofstad werd erkend. Maar al genoemd wordt in 1260!

Na de presentatie konden ge?nteresseerden met een huifkartocht langs deze en andere historische plekken in deze buurt. De uitleg van de gidsen van de vereniging werd door de bezoekers zeer gewaardeerd. ?Wat leuk om nu weer zoveel nieuwe feitjes over mijn omgeving te weten?, zei een van de deelnemers. Afsluitend was er dan nog een gezellige Petje op/petje af quiz die een paar jeugdige en ook oudere winnaars kenden.

Verder was er de hele dag aanloop van wijkbewoners waar enthousiast informatie gedeeld werd en ook al een paar recentere bewoners lid werden van de vereniging. Ook kwam ?U in de Wijk Leidsche Rijn? nog een kort interview houden. Kortom een geslaagde dag en wij kijken uit naar onze Vinex tot Vicus dag op zaterdag 2 september in Vleuterweide en 23 september in Parkwijk. Informatie elders op deze website.