Wat vindt u waardevol vanaf 1970?

Bij monumenten denken we vaak aan gebouwen uit lang vervlogen tijden. Veel ervan is door werkgroepen van historische verenigingen zoals de onze, in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, in kaart gebracht. Op de website van de gemeente Utrecht is daarvan de weerslag te vinden.

De gemeenteraad van Utrecht heeft de wens uitgesproken om nu ook te inventariseren wat waardevol, beeldbepalend of momumentaal is uit de periode 1970 – 2008. Anders dan vroeger, gaat het hierbij niet alleen om gebouwen, maar ook over bijvoorbeeld een bepaalde landschapsinrichting, groenmonument, waterwerk, enz.

Uiteraard worden onder meer de historische verenigingen hier weer bij betrokken. De Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn is gevraagd om mee te werken aan de inventarisatie van alles dat wij waardevol vinden van ons gebied en stamt uit de periode 1970-2008. Wij willen daartoe graag een werkgroep oprichten die ons hierin helpt. Wilt u hier aan meewerken, laat het dan aub weten via info@histvervdmh.nl.

Na de zomer zal een formele aftrap plaatsvinden (hoogstwaarschijnlijk digitaal) met een webinar door Bettina van Santen van de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Zij is als architectuurhistorica gespecialiseerd in de 20e eeuw en heeft onder meer al prachtige en zeer interessante boeken geschreven over 200 jaar scholenbouw, het familiebedrijf van Jongerius en een monumentaal werk over de naoorlogse wijk Overvecht.

Geef een reactie