Woensdag 23 mei: ‘Woeste wijven en wijze wieven – Utrechtse vrouwen; een geschiedenis’, een lezing door Wendy de Keyzer

Op woensdag 23 mei organiseert Oud-Utrecht een lezing met historica Wendy de Keyzer.

Geschiedenis vertelt vaak het verhaal van grote mannen, koningen en krijgers. Toch is ongeveer de helft van de bevolking vrouw. Welk stempel hebben vrouwen op de geschiedenis van Utrecht gedrukt? Met name vanaf de jaren zestig kwam er meer aandacht voor gender- en vrouwengeschiedenis.

Deze lezing werpt op een humoristische wijze licht op het leven van Utrechtse vrouwen vanaf de Middeleeuwen tot nu, die soms dwars tegen de conventies in vorm gaven aan de maatschappij waarin zij leefden. Daar was soms veel moed voor nodig. Het waren dan ook doorgaans woeste wijven of wijze wieven.

Trijn van leemput nam als eerste de pikhouweel ter hand om de beruchte dwangburcht Vredenburg te slopen. Belle van Zuylen vroeg op een bal een heer ten dans en liet zich ontvallen dat zij geen talent had voor ondergeschiktheid. In Kindjeshaven werd het leven van meer dan honderd joodse kinderen gered van het nazi-geweld dankzij Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom. Deze en nog meer Utrechtse vrouwen passeren de revue.

Wendy de Keyzer is historica en al meer dan tien jaar werkzaam als stadsgids in Utrecht, Zij verzorgt geregeld lezingen voor diverse organisaties, instellingen en particulieren. Haar passie ligt in het tot leven brengen van persoonlijke verhalen die verborgen liggen achter gevels, in hofjes en op andere historische plekken.

Woensdag 23 mei 2018. Aanmelden voor de lezing via jannesvdw@yahoo.com, entree ? 5,-, De Smeezaal, Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, 19:30 uur tot 22:00 uur