Zat 14 okt: Dagexcursie Culemborg door Actavitalis

Actavitalis, voortgekomen uit de activiteitencommissie van de voormalige Historische Vereniging Holland, organiseert op zaterdag 14 oktober een dagexcursie naar Culemborg.

De geschiedenis van Culemborg gaat terug tot de Middeleeuwen. Al in een akte uit 1281 werd de stad genoemd. In 1318 kreeg Culemborg stadrechten en bezat toen al een eigen rechtsspraak. In de 14e eeuw werden een stadsmuur en stadsgracht gebouwd om ongeregelde bendes en vijandelijke troepen buiten de stad te houden. Daarna werd de Culemborg nog twee keer buiten de bestaande muren uitgebreid. Omstreeks 1370 aan de noordzijde met een schipperskwartier, de zogenaamde Havendijk en twintig jaar later aan de zuidzijde, waar de buurtschappen Lanxmeer en Parijs er bij werden getrokken onder de naam Nieuwstad of Nieuwpoort. Zo ontstond een soort “driestad”. Ook de Havendijk en de Nieuwstad werden vervolgens ommuurd. Het nog steeds zichtbare deel van de muur achter het Elisabeth Weeshuis is nu de oudste nog bestaande oorspronkelijke stadsmuur van Nederland. Aan de laatste telg van het geslacht Van Culemborg heeft de stad veel te danken gehad. Vrouwe Elisabeth (1475-1555) stichtte het Elisabeth-gasthuis, een hofje met huizen voor oude mannen en vrouwen, en schoot het geld voor de bouw van het stadhuis en de toren van de Sint-Janskerk voor. Uit haar nalatenschap werd in 1560 het Elisabeth Weeshuis gebouwd, dat niet zo heel lang geleden werd gerestaureerd en nu goede dienst doet als het stadsmuseum en als bibliotheek.

De excursie begint met een rondleiding in het Museum Elisabeth Weeshuis. Na de lunch volgt dan een stadswandeling van circa 2 uur die langs een aantal plaatsen en gebouwen voert die in de boeiende historie van deze stad een belangrijke rol hebben gespeeld, inclusief de bijbehorende spannende en verrassende verhalen. Onze gids is Mevr. Yvonne Jacobs van het oudheidkundig genootschap “Voet van Oudheusden“, de historische vereniging van Culemborg.
Programma:

  • 10.30 uur: Start achter het Museum Elisabeth Weeshuis en koffie in het Weescaf?.
  • 11.00 uur: Rondleiding museum Elisabeth Weeshuis
  • 12.30 uur: Lunch in het Weescaf?
  • 14.00 uur: stadswandeling
  • 16.00 uur: Bezoek aan het Museum Jan van Riebeeck (facultatief en op eigen gelegenheid).

Kosten: ?28,50 per persoon (inclusief koffie/thee met gebak, lunch, rondleiding en stadswandeling). De entreekosten ?7,50 voor het museum zijn voor uw eigen rekening. Met de Museumkaart mag u gratis naar binnen. Het Museum Jan van Riebeeck is tot 17.30 uur open. Toegang: ?1,00.
Aanmelding uiterlijk 12 oktober per e-mail actavitalis@gmail.com of telefoon 0172-421535 (buiten werktijd) en gelijktijdige betaling op rekening NL04 INGB 0005419726 ten name van M.J. Brouwer in Alphen aan den Rijn. Indien u na 12 oktober annuleert of er op 14 oktober niet bent, dan vindt geen restitutie van uw betaling meer plaats in verband met de te van tevoren te maken reserveringen. Het Elisabeth Weeshuis bevindt zich in de Herenstraat 29. Vanaf station Culemborg is het 15 tot 20 minuten lopen naar dit museum. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is in Het Hof (betaald parkeren). U kunt gratis parkeren bij Palumbus aan de Bouhuysweg, in de Rozenstraat en aan de voorzijde van het NS station aan de Stationsweg.