Zaterdag 10 december: De middag van het zelflossen in Museum Vreeswijk

Op zaterdag 10 december organiseert Museumwerf Vreeswijk ?De Middag van het Zelflossen?.

Tijdens de middag is er een dia-lezing getiteld: 100 jaar zelflossen en een Terugblik op de Eerste Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen. U bent van harte welkom.

100 jaar geleden vond schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk a/d IJssel het zelflossysteem uit. Deze vinding was van grote betekenis voor de rol van de binnenvaart bij het vervoer van zand en grind. Honderden schepen zijn ooit voorzien van een zelflosinstallatie. Ook veel Vreeswijkse schippers voeren ermee. De laatste zelflossers waren tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief.

Ko Blok, eigenaar van de zandaak ”Door Gunst Verkregen”,? vertelt aan de hand van veel historisch beeldmateriaal over de ontwikkeling en betekenis van de zelflosinstallatie voor de binnenvaart.

Terugblik

Middag van het zelflossen
Middag van het zelflossen

Na de lezing worden herinneringen opgehaald aan de grootse varende erfgoedmanifestatie VreeswijkVolVaart! en de Eerste Nederlandsche Kampioenschappen Baklopen die plaatsvonden op 30 juli j.l. De kampioenschappen waren een nostalgisch en sportief spektakel waarbij zandschippers elkaars vaardigheden met de zelflosser op de proef stelden.

Programma:

12.30 uur??????? Ontvangst met koffie of thee in het Theehuys van de Museumwerf

13.30 uur??????? Lezing ?100 jaar zelflossen? door Ko Blok in de Expositieruimte

14.30 uur??????? pauze

15.00 uur??????? Foto- en filmpresentatie van VreeswijkVolVaart met o.a. het NK Baklopen

15.30 uur??????? Fotobeurs foto-/filmmateriaal zelflossen
Bezoek tentoonstelling 100 jaar zelflossen

Bijdrage in de kosten van de middag: ? 5,- per persoon. (Incl. 1 kopje koffie/thee, muntje gratis verkrijgbaar bij de balie)

Meldt u zich a.u.b. tijdig aan via cisca@museumwerf.nl o.v.v. Middag zelflossen?. Parkeren kunt u in buurt van de Museumwerf. Invalidenplaatsen zijn aanwezig. Museumwerf Vreeswijk bevindt zich aan Wierselaan 113, 3433 ZS Nieuwegein.

Meer informatie via www.museumwerf.nl