Zaterdag 8 september: Open Monumentendag 2018

Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van Europa. In de stad Utrecht en in Leidsche Rijn zullen tal van gebouwen open zijn voor het publiek. Aan onze kant van het Amsterdam-Rijn kanaal zijn dit:

  • De Broederschapshuisjes op Dorpsstraat 1 te Vleuten.
  • De Torenpleinkerk op het Torenplein in Vleuten.
  • Boerderij De Hoef op Hoge Weide 6 in Leidsche Rijn
  • Castellum Hoge Woerd op het Hoge Woerd plein 1 in De Meern

Museum Hoge Woerd organiseert tijdens Open Monumentendag drie bijzondere rondleidingen kris kras door de collectie en over het terrein.

 

Fietsen langs forten – bezoek ze alle acht!
In 1815 werd een begin gemaakt met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een gebied van 85 kilometer lang tussen Muiden en de Biesbosch dat tot kniehoogte onder water gezet kon worden: te ondiep voor vaartuigen, maar diep genoeg om paarden en kanonnen in de modder te laten smoren. Delen die niet onder water lagen werden bewaakt door forten.
Rondom onze stad ligt de Stelling van Utrecht met speciaal voor de Waterlinie gegraven kanalen, sluizen en zestien forten. De forten liggen in twee halve cirkels ten noorden, oosten en zuidoosten van de stad. De eerste groep werd rond 1820 gebouwd, dichtbij de bebouwing van de toenmalige stad. Toen de kracht van het geschut fors toenam en de vijand over de forten heen de stad kon beschieten, werd een tweede ring van forten aangelegd op grotere afstand.
Liefst acht forten zullen op zaterdag 8 september te bezoeken zijn, zo veel zijn er nog niet eerder tegelijk open geweest op Open Monumentendag. Als u wilt kunt u ze alle acht bezoeken; langs de forten is een fietsroute uitgezet die begint bij Fort De Klop in noord en eindigt bij Lunet IV in zuid. Onderweg kunt u afstappen bij de forten De Gagel,?Blauwkapel, De Bilt, Hoofddijk, Vossegat en Lunet I.?Met een aanloop vanaf het Domplein bedraagt de lengte van de route 23 kilometer.